Aktier for begyndere

Aktier for begyndere

At købe aktier som begynder er blevet nemmere de seneste år med den store fremgang af digitale investeringsplatforme, digitale rådgivere og investeringsrobotter. Aktieinvestering er ikke længere kun for privatpersoner med store formuer, da du kan investere ned til få hundrede kroner om måneden. Det skyldes, at det er blevet billigere at handle med aktier. Du bør overveje at allokere dele af din opsparing i aktier, da du ellers, som tiden går, vil tabe købekraft på grund af inflationen i samfundet. Som nybegynder kan du vælge at handle med aktier via en digital investeringsplatform, en investeringsrobot eller din egen bank. Via disse platforme kan du både handle med danske aktier og udenlandske aktier. De danske aktier er inddelt i store aktier, såkaldte Large Cap aktier, mellemstore aktier, såkaldte Mid Cap aktier, og små aktier, såkaldte Small Cap Aktier, samt meget små og meget risikofulde, såkaldte First North aktier. Herunder finder du en samlet guide for aktier for begyndere. Guiden indeholder en række af forklaringer på aktier, gode råd og links til videre læsning.

Hvorfor investere i aktier?

Når du har penge stående på din bankkonto, kan du være heldig at du har en positiv indlånsrente. Indlånsrenten er den rente, du får udbetalt, af din bank for at have penge stående på din bankkonto. Er indlånsrenten for eksempel 1 procent, og du har 100.000 kroner stående på din bankkonto, vil du få betalt 1.000 kroner af din bank årligt. Banken betaler en indlånsrente til dig, fordi banken kan udlåne pengene til andre kunder til en højere rente og dermed få forskellen på indlånsrenten og udlånsrenten i fortjeneste. Det kan virke som en god forretning for dig at få indlånsrenten, men da inflationsniveauet typisk er højere end 1 procent om året, taber du dermed købekraft. Mens du får 1 procent i forretning af dine penge på bankkontoen, stiger priserne på samfundet på for eksempel havregryn, benzin og husleje med mere end 1 procent. Aktieinvestering giver i gennemsnit omkring 6 til 8 procent i afkast pr. år. Har du derfor en stor opsparing stående på din bankkonto, “taber” du potentielt mange penge ved ikke at investere pengene i aktier. Du skal ikke nødvendigvis investere alle dine penge i aktier. Det kan for eksempel være en god ide at investere i fast ejendom eller i obligationer. En god blanding mellem at have sin opsparing i fast ejendom, obligationer, bankkonto og aktier er typisk det mest fornuftige.

Hvad er en aktie?

En aktie er et værdipapir, som angiver, at du er medejer en af virksomhed. Når køber en aktier bliver du derfor medejer af virksomheder sammen med de mange andre aktionærer. Med en aktie får du derfor en andel i virksomhedens underskud og overskud.

Hvilke investeringsplatforme kan du vælge mellem?

Der er mange forskellige investeringsplatforme, du kan vælge mellem. Nordnet er den mest udbredte digitale investeringsplatform i norden.

Åbn en investeringskonto

Når har du oprettet dig som bruger på Nordnet, skal du oprette et aktiedepot. Dette kan du også gøre hos dig egen bank.

Hvilke investeringsstrategier skal du vælge mellem?

Som nybegynder inden for aktier kan det være fornuftigt at handle med såkaldte passive index fonde.

Hvilke bøger om aktier skal du læse?

Vi har skrevet et selvstændig indlæg om bøger om aktier du bør læse.

  • Online investeringsplatforme
  • Digitale rådgivere
  • Rådgivere
  1. Langsigtet tidshorisont
  2. Invester dine penge over tid
  3. Spred dine køb af aktier
  4. Invester kun med penge du kan tåle at tabe
  5. Lad dig ikke påvirke at dårlige tider på aktiemarkeder